15.2.2022

Alppilan lukio: Aikuisten oletukset pois, nuorten kuuntelu tilalle

Miltä kuulostaisi välituntikonsertti, hyvinvoinnin työpaja tai opiskelijoiden ideoima festari? Kaikki edellä mainitut ovat tempauksia, joita Alppilan lukio järjestää opiskelijoiden kanssa aktiivisesti yhdessä ja joiden avulla on tuotu iloa opiskeluarkeen.

Opiskelijoiden paineet ja masennus ovat puhuttaneet myös Alppilassa. Vaikka aihe on monitahoinen, koulu näkee voivansa vaikuttaa paljon opiskelijoiden päivittäisiin kokemuksiin. Avainsana on kuuntelu.

“Meillä ei kuvitella, että aikuiset tietävät paremmin, mitä nuoret haluavat. Me kysyimme ja kuuntelimme. Kun nuoret kokevat saavansa vaikuttaa, he keksivät vaikka mitä”, kertoo Alppilan lukion rehtori Susanna Kalmari.

Koulussa puhutaan Alppilan hengestä, joka tarkoittaa opiskelijoiden aitoa kohtaamista, erilaisuudet hyväksyvää ilmapiiriä, yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta. Se on poikinut kymmeniä pieniä ja suuria tempauksia, joista kruununjalokivi on Alppila-Fest -tapahtuma.

Opiskelijoiden hyvinvointiin panostaminen on näkynyt Alppilassa hymyinä, kiitoksina, rohkeutena pyytää apua ja lisääntyneenä opiskelumotivaationa.

“Turvallinen opiskeluympäristö on tärkeä asia. Keskeneräisten suoritusten merkinnät ovat vähentyneet meillä huomattavasti, mikä kertoo siitä, että opiskelijat saavat tukea oikea-aikaisesti”, Kalmari kertoo.